Keliautojų diarėja arba kodėl mano vaistinėlėje nėra “angliuko” II dalis.

Keliautojų diarėja arba kodėl mano vaistinėlėje nėra “angliuko” II dalis.

Negydant dažniausiai organizmui ir pačiam pavyksta susidoroti su viduriavimu per 3-7 dienas. Tačiau kelionėse viduriavimas ir jo sukeltas išsekimas nepageidaujamas, kadangi gali stipriai keisti planus. Štai pagal tų planų įtakojimą ir skiriamos trys viduriavimo formos:

  1. Lengva forma – kai liga nevargina ir neįtakoja kelionės planų
  2. Vidutinė forma – varginanti liga, kai reikia keisti kelionės planus
  3. Sunki forma – kai ligonis visiškai nepajėgus jokiai veiklai ir kelionė turi būti atšaukta. Šiai formai priklauso ir dizenterija (karščiavimas iki 39-40*C, kraujas išmatose, pilvo skausmas).

Tad dabar pašnekėkime apie tai, kada pradėti gydyti viduriavimą ir kaip. Pirmiausia noriu atkreipti dėmesį, kad čia surašysiu gydymo rekomendacijas, pagrįstas moksliniais tyrimais. Aptarsiu ir “tradiciškai” taikomas priemones, tačiau jų neakcentuosiu.

Rehidracija (skysčių atstatymas) turi būti pradėta taikyti bet kuriuo ligos sunkumo formos atveju. Būtent apie skysčius turi būti pagalvota pirmiausia atsiradus viduriavimui. O tinka gėrimui paruoštas vanduo (pirktas buteliuose ar virintas), gazuotas ar negazuotas mineralinis vanduo, gaivieji gėrimai, sultys, arbata. Tinka tiek saldinti, tiek mineralizuoti gėrimai. Esant intensyviam viduriavimui, papildomai gali būti naudojami mineralinių medžiagų preparatai (pvz. Rehydron), kurie ištirpinami 0,5 – 1,0 l geriamo vandens ir turi būti suvartojami per 6 – 12 val nuo paruošimo. Šie preparatai be recepto gali būti įsigyjami daugelio šalių vaistinėse.

Atstačius skysčių balansą, reikia pagalvoti apie maitinimą. Po intensyvaus viduriavimo, žarnynas gali būti nepasiruošęs virškinti sunkesnio maisto. Todėl rekomenduojama pradėti nuo lengviau virškinamų maisto produktų, kaip javai, bananai, krekeriai, džiūvėsiai, bulvės ar kitos virtos daržovės. Vėliau pridedami baltos mėsos produktai, vaisiai, daržovės. Raudona mėsa ir pieno produktai rekomenduojami tik pasibaigus viduriavimui, po 2 – 3 dienų. Reikėtų vengti produktų, kurie skatina viduriavimą, tokių, kaip kava, alkoholiniai gėrimai, laktozės, skaidulinių medžiagų ar riebalų daug turintys maisto produktai.

Simptominis gydymas gali palengvinti ligos eigą, tačiau pačios infekcijos negydys. “Gerųjų bakterijų” preparatai bei absorbentai (Smecta, bismuto subsalicilatas) gali sumažinti išmatų kiekį, bei ligos trukmę, bet jų efektyvumas gydant keliautojų diarėją yra ribotas. Efektyviausias simptominiam gydymui yra loperamidas (Imodium). Jis slopina žarnyno judrumą, taip mažindamas tiek tuštinimosi skaičių, tiek ir išmatų kiekį. Lengvos ir vidutinės formos diarėjai šis vaistas gali būti naudojamas. Reikia pradėti nuo 4 mg (2 tablečių) ir tęsti po 2 mg po kiekvieno viduriavimo epizodo (iki 16mg per parą). Šio vaisto negalima skirti vieno (be antibakterinio gydymo), jei yra sunki viduriavimo forma: karščiavimas, kraujas išmatose ar stiprūs pilvo skausmai. Kadangi sulėtinus žarnyno motoriką, gali suintensyvėti enterotoksinių organizmų patekimas į sisteminę kraujotaką. Loperamidas neskiriamas vaikams, jaunesniems nei 3 metai. Jo šalutinis poveikis gali būti vidurių užkietėjimas.

Antibakterinis gydymas taikomas esant vidutinio sunkumo ir sunkios formos diarėjai. Daugeliu atveju ligos trukmė žymiai sutrumpėja pradėjus gydymą savarankiškai. Pirmo pasirinkimo vaistas yra ciprofloksacinas (Ciprinolis). Jo skiriama 500 mg (1 tabletė) 2 kartus per dieną 1 – 3 dienas (jei pagerėja būklė po 1 paros, tęsti gydymo nereikia). Deja, šis vaistas netinka nėščioms moterims bei vaikams, jaunesniems nei 6 metai. Taip pat yra šalių (Indija, Nepalas), kuriose enterotoksinės bakterijos (Shigella, Campylobacter) yra jau atsparios šiam antibiotikui. Tokiais atvejais rekomanduojama gydymą pradėti azitromicinu. Jo skiriama 1000 mg (2 tabletės) vienkartinai arba padalinus po 1 tabletę 2 kartus per dieną. Gali būti tęsiamas po 500 mg 2 kartus per dieną 3 dienas. Vaikams skiriama 5 mg/kg per parą 3 paras.

Jeigu viduriavimas tęsiasi ilgiau nei 3 dienas pradėjus gydymą antibiotikais ar ligonio būklė blogėja nepaisant gydymo, būtina kreiptis į gydymo įstaigą.

O dabar apie “angliuką”. Aktyvuota anglis naudojama medicinoje gydant ūminį apsinuodijimą vaistais bei kai kuriomis nuodingomis medžiagomis. Jos skiriama po 25 – 100 g per pirmą valandą nuo toksinių medžiagų pavartojimo. Virškinamajame trakte šis preparatas sujungia toksines medžiagas, kartu ir vaistinius preparatus, sumažina jų patekimą į sisteminę kraujotaką bei padeda pašalinti iš organizmo. Vienoje tabletėje ar kapsulėje paprastai yra 0,25 g aktyvintos anglies. Tad suprantama, jog reikia išgerti apie 10 – 40 tablečių iš karto, kad “angliukas” veiksmingai šalintų nuodus. Ir reikia išgerti iš karto po toksinių medžiagų pavartojimo. Tokius “angliuko” kiekius nėra racionalu vežtis į kelionę. O kitoks jo vartojimas yra daugiau placebo, nei reali pagalba. Todėl medicininė literatūra šio gydymo būdo nerekomenduoja, o mano kelioninėje vaistinėlėje šio preparato nėra. Tačiau jeigu jums padeda 1 ar 2 tabletės, vartokite, tikrai nepakenks. Tik nepamirškite, jog aktyvinta anglis absorbuoja virškinimo trakte ir vaistinius preparatus, tad kitų medikamentų (antibiotiko, loperamido) kartu vartoti negalima, nes jie nepateks į sisteminę kraujotaką ir bus neveiksmingi.

Literatūra:

  1. https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2018/the-pre-travel-consultation/travelers-diarrhea
  2. J. A. Adachi, H. D. Backer, H. L. Dupont. Infectious Diarrhea from Wilderness and Foreign Travel. Auerbach’s Wilderness Medicine E-book. P. H. Aurbach. Elsevier. 2017

Grįžti į puslapį “Kitos ligos”

Parašyk savo nuomonę

%d bloggers like this: