Ne, gerdamas vandenį COVID-19 virusu neužsikrėsi. Bet užteks apie šį virusą.
Aplinkoje gausu kitų virusų, bakterijų ir pirmuonių, kurie gali sukelti rimtas sveikatos problemas, jeigu tinkamai nesisaugosime. O vanduo yra puiki terpė įvairiems mikrobams daugintis ir tarpti. Todėl prieš geriant vandenį, svarbu įvertinti, ar jis pakankamai švarus. Tik nepamirškime, kad mikrobų mūsų akis nemato, tad net ir skaidrus, bespalvis, bekvapis vanduo gali būti užterštas, o kai kurie mikrobai (šigelos, vidurių šiltinės sukelėjai, hepatito A virusas ar kriptosporidijos) gali išgyventi užšalusiame vandenyje. Todėl iš pažiūros švarus ledinis kalnų upelių vanduo gali būti pavojingas sveikatai.
Keliautojų diarėja (viduriavimas) – turbūt dažniausia sveikatos problema, susijusi tiek su užterštu mikrobais maistu, tiek ir vandeniu, galinti nutraukti visus kelionės planus, o kartais net ir kelti grėsmę gyvybei. Tačiau kur kas daugiau infekcijų sukelėjų gali slypėti vandenyje. Išgėrus neparuošto vandens galima užsikrėsti cholera, hepatitu A, vidurių šiltine, dizenterija. Susirgus šiomis ligomis, kelionės tikrai nebepavyks tęsti, pasiseks, jei laiku gausite tinkamą medicininę pagalbą, ir niekas negarantuos, kad persirgus neliks jokių liekamųjų sveikatos problemų. Todėl labai svarbu kelionėse vartoti tik neužterštą vandenį arba tinkamai jį paruošti prieš geriant.
Šiuo straipsnių rinkiniu pristatysiu pagrindinius vandens paruošimo kelionių metu būdus, jų privalumus ir trūkumus.
O pradžiai pristatau UIAA Medicinos komisijos parengtą filmuką (anglų kalba) apie vandens dezinfekcijos būdus.
• • •