Kalnų liga. Aklimatizacija – rekomendacijos ir profilaktika vaistais

Kalnų liga. Aklimatizacija – rekomendacijos ir profilaktika vaistais

Moksliškai šnekant, aklimatizacija aukštikalnėse – tai organizmo fiziologinių pokyčių visuma, padedanti prisitaikyti prie mažesnio deguonies kiekio aplinkoje. Jei kalbėsim alpinistų kalba, aklimatizacija – tai procesas, kurio metu asmenims pagerėja savijauta ir fizinis pajėgumas, palyginus su tuo, kuris buvo tik atvykus į kalnus.

Kaip supratote iš ankstesnio straipsnio, aklimatizacijai svarbiausias yra laikas. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad lėtas pakilimas yra geriausia kalnų ligos profilaktikos priemonė. Paskutiniu metu tarptautinė ekstremaliosios medicinos bendruomenė pateikia tokias rekomendacijas (1):

Žinoma, rekomendacijos skirtos daugumai, bet ne absoliučiai visiems asmenims. Yra žmonių, kuriems net labai lėtai kylant, organizmas neprisitaikys prie mažesnio deguonies kiekio ir jie sirgs kalnų liga. Bet yra žmonių, kurie daug greičiau prisitaiko aukštikalnėse. Kaip jau aptarėme ankstesniame straipsnelyje, daug ką lemia genetika. Galų gale ne visada yra galimybės laikytis šių rekomendacijų. Tada į pagalbą ateina vaistai. Vis tik profilaktika vaistais rekomenduojama tik tada, jeigu yra vidutinė ar didelė rizika susirgti kalnų liga. Kaip tą riziką įvertinti? Paanalizuokite lentelę:

Vėlgi, pateiksiu ne asmeninę patirtį (nors asmeniškai išbandyta, veikia), bet moksliniais tyrimais įrodytą informaciją. Kalnų ligos profilaktikai rekomenduojama:

Vaikams skirta acetazolamido dozė yra 2,5 mg/kg kas 12 valandų, neviršijant 125 mg dozės.

Kalnų ligos profilaktikai taip pat gali būti naudojamas ir deksametazonas – steroidinis vaistas. Jo profilaktinė dozė yra 2 mg kas 6 valandas arba 4 mg kas 12 valandų. Vaikams nerekomenduojamas. Ir šiaip, jo šalutinis poveikis yra kur kas sunkesnis, nei acetazolamido, todėl rekomenduojama palikti jį kalnų ligos gydymui.

Aukštikalnių plaučių edemos profilaktikai yra didesnis profilaktinių vaistų pasirinkimas. Tačiau dėl savo šalutinių poveikių, šie vaistai rekomenduojami tik tokiu atveju, jei asmuo jau yra sirgęs aukštikalnių plaučių edema arba jam yra didelė rizika šia liga susirgti. Pirmo pasirinkimo vaistas yra:

Lietuvoje šiuo metu tokios dozuotės vaisto nėra, tad rekomenduočiau bent 20 mg prailginto veikimo tabletes 2 – 3 kartus per dieną. Kiti vaistai: Tadalafilas 10 mg 2 kartus per dieną, Sildenafilas 50 mg 3 kartus per dieną.

Plačiau apie vaistus, jų dozavimą ir šalutinius reiškinius rašysiu skyrelyje “Vaistinėlė”.

Literatūra:

1. Luks A, McIntosh S, Grissom C, Auerbach P, Rodway G, Schoene R, Zafren K, Hackett P. Wilderness Medical Society Practice Guidelines for the Prevention and Treatment of Acute Altitude Illness: 2014 Update. Wilderness Environ Med. 2014; S4-S14.

2 comments

Sveiki,
planuoju kilti i kalnus apie 5 km. Pries tai niekada nebuvau taip ausktai, todel negaliu pasakyti ar sergu aukstikalniu liga. Cia turistine kelione po andu kalnus. Kur galeciau isigyti siu vaistu. Diacarb, ar kokiu kitu.
Aciu

Parašyk savo nuomonę

%d bloggers like this: