Turniketas

Turniketas

TURNIKETO NAUDOJIMO INDIKACIJOS

Šiais laikais mes turniketą įsivaizduojame kaip 4 – 5 cm skersmens tvirtos medžiagos juostą, kuria galime apjuosti galūnę, ir, naudojant sukamąjį elementą (dažniausiai “ispaniškąjį malūnėlį”), tvirtai užveržti ją taip, kad perspaudus kraujagysles būtų sustabdyta galūnės kraujotaka. Medicinos specialistai naudoja pneumatinius, pripučiamus turniketus, yra sukurti ir jungties turniketai, stabdyti kraujavimą iš pažastų ar kirkšnies kraujagyslių, tačiau apie juos čia nekalbėsiu.

Vis tik pirmoje eilėje kraujavimo stabdymui rekomenduojama naudoti spaudžiamąjį tvarstį, kaip aprašiau anksčiau (Išorinis kraujavimas ir jo stabdymas. II dalis). Daugeliu atveju tvirtai suspaudus kraujavimas sustos. Reikia tik nepamiršti, kad spausti pažeistos kraujagyslės vietoje (ties žaizda ar šiek tiek aukščiau jos) reikia bent 5 – 10 minučių.

Turniketo imamasi tada, jeigu kraujavimo nepavyksta sustabdyti spaudžiamuoju tvarsčiu arba jo naudojimas nepraktiškas esamoje situacijoje:

  • labai stiprus kraujavimas iš pažeistos stambios arterijos,
  • trūksta pagalbos rankų ir gelbėtojas negali gaišti laiko prie vieno nukentėjusiojo,
  • reikalinga skubi evakuacija dėl nesaugios aplinkos (čia turbūt geriausiai tinka pagalbos po priešo ugnimi taktinėje karo aplinkoje pavyzdys),
  • reikalingas skubus ar sudėtingas aukos ištraukimas (ekstrakcija), pavyzdžiui, iš griuvėsių (1, 2).

TURNIKETO UŽDĖJIMAS

1. Geriausia turniketą dėti 5 – 8 cm virš žaizdos (tarp žaizdos ir širdies) ant nuogos odos.

  • Jeigu kraujavimo vieta nėra aiški ar nėra laiko apžiūrėti sužeidimo dėl nesaugios aplinkos, turniketas dedamas ant galūnės kuo aukščiau, nenuimant drabužių.
  • Reikėtų patikrinti, ar tarp turniketo ir galūnės nėra nereikalingų daiktų, kaip ginklai, peiliai ar kiti kišenėse likę daiktai, kurie gali trukdyti tinkamai užveržti turniketu galūnės kraujotaką.

2. Turniketą užveržti taip, kad sustotų kraujavimas ir nebūtų jaučiamas periferinis pulsas.

  • Nepakankamai užveržus turniketo ir nesustabdžius arterinės kraujotakos, kraujavimas gali suintensyvėti.
  • Dedant komercinį turniketą ant rankos gali prireikti 3 malūnėlio pasukimų, dedant ant kojos – daugiau.

3. Nepavykus sustabdyti kraujavimo vienu turniketu, uždėti antrąjį greta pirmojo. Jo padėtis turi būti aukščiau pirmojo turniketo (tarp pirmojo turniketo ir širdies).

4. Užveržus turniketą, pažymėti uždėjimo laiką.

  • Taip pat visuose turimuose dokumentuose apie nukentėjusiojo būklę pažymėkite, kad uždėjote turniketą (ekstremaliomis sąlygomis galima tiesiog ant nukentėjusiojo kaktos užrašyti T raidę).
  • Tokiu būdu pasiekus specializuotą medicininę pagalbą turniketas iš karto bus pastebėtas ir bus imtasi reikiamų pagalbos veiksmų. Kitokiu atveju turniketas gali likti nepastebėtas, dėl to bus didesnė komplikacijų rizika.

5. Uždėjus turniketą, sužeistasis jaus stiprų užveržtos galūnės skausmą. Gali prireikti nuskausminimo vaistais.

6. Sutvarstyti žaizdą, apsaugant nuo užteršimo.

7. Evakuacijos ir transportavimo metu pastoviai tikrinti uždėtą turniketą. Jam atsipalaidavus, kraujavimas gali atsinaujinti.

Komercinio turniketo uždėjimo žingsniai.

Dar kelios Amerikos Chirurgų Koledžo Komiteto rekomendacijos (1):

  • Naudoti komercinius patikrintus turniketus, kurie efektyviai sustabdo arterinę kraujotaką.
  • Improvizuoti turniketai gali būti naudojami tik neturint po ranka komercinių turniketų.
  • Vengti naudoti siaurų turniketų, bei pagamintų iš gumos, elastinės medžiagos. Tokie turniketai gali nepakankamai gerai perspausti arteriją, tuo tarpu sustabdžius tik veninę kraujotaką, kraujavimas gali suintensyvėti, o komplikacijų rizika padidėja.
  • Neatleisti turniketo, kol nepasieksite specializuotos medicininės pagalbos, kur kraujavimas galės būti stabdomas chirurginiu būdu. Išimtys gali būti taikomos tik esant ilgam transportavimo laikui ar nuošaliose, sunkiai prieinamose vietovėse (kaip Arkties ledynai, dykumos ar kalnai). Tokiais atvejais rekomenduojama telefonu ar kitomis ryšio priemonėmis konsultuotis su profesionaliais medikais.

Literatūra:

  1. Eileen M. Bulger, David Snyder, Karen Schoelles, Cathy Gotschall, Drew Dawson, Eddy Lang, Nels D. Sanddal, Frank K. Butler, Mary Fallat, Peter Taillac, Lynn White, Jeffrey P. Salomone, William Seifarth, Michael J. Betzner, Jay Johannigman & Norman McSwain Jr. (2014) An Evidence-based Prehospital Guideline for External Hemorrhage Control: American Collegeku of Surgeons Committee on Trauma, Prehospital Emergency Care, 18:2, 163-173
  2. Drew B. Bennett BL. Littlejohn L. Application of Current Hemorrhage Control Techniques for Backcountry Care: Part One, Tourniquets and Hemorrhage Control Adjunct. Wilderness Environmental Medicine. Elsevier 2015 Jun; 26(2): 236-245.

Parašyk savo nuomonę

%d bloggers like this: