Kojų pūslių gydymas: pradurti ar nepradurti?

Kojų pūslių gydymas: pradurti ar nepradurti?

Kojų pūslių gydymas nėra sudėtingas, tačiau gali trukti ilgai. Pagrindiniai gydymo tikslai yra sumažinti diskomfortą ir skausmą tęsiant fizinę veiklą, apsaugoti nuo didesnio odos ploto pažeidimo (pūslės plitimo) bei infekavimosi (pūslės supūliavimo, celiulito).

Dėl susikaupusio pūslėje skysčio spaudimo stiprėja skausmas. Išliekant spaudimui ir trinčiai, gali būti pažeidžiama pūslės viršutinė odelė (“stogas”), atidengiami jautrūs vidiniai odos sluoksniai, kraujagyslės, atveriami “vartai” infekcijai.

NEPRADURTI. Geriausia pūslės apsauga yra jos pačios “stogas”, todėl reikia imtis veiksmų, padedančių apsaugoti nepažeistą pūslę: užklijuoti pleistru, sumažinti trintį ir spaudimą.

PRADURTI. Tačiau kartais pūslės būna pakankamai didelės ir šių veiksmų nepakanka. Tada tenka jas pradurti. Tik būtina laikytis tam tikrų taisyklių. Aprašysiu vieną pūslių gydymo metodą.

  • Nudezinfekuokite pūslės odą ir adatą (ar žiogelį) dezinfekciniu tirpalu.
  • Pačiam pūslės kampe pradurkite skylutę. Jeigu pūslė didelė, pradurkite kelias mažas skylutes atokiai vieną nuo kitos, kad išvengtumėte odelės nuplyšimo.
  • Švelniai išspauskite susikaupusį skystį.
  • Suplokštėjusią pūslę tampriai užklijuokite pleistru (gali būti popierinis pleistras), uždengiant visus pūslės kraštus.
  • Virš pirmojo pleistro (ypač jeigu jis yra popierinis), užklijuokite antrąjį pleistrą (leukoplasterį, rutulinio pleistro gabalėlį ar kitos rūšies pleistrą) vėlgi uždengiant visiškai pirmojo pleistro kraštus. Kai reiks nuimti pleistrą, apatinis pleistras apsaugos pūslės odelę (“stogą”) nuo pažeidimo.
Pažeidus pūslės “stogą”, būtina pašalinti negyvos odos atplaišas.

Jeigu vis tik pūslės “stogas” nuplyšo ir atsidengė žaizda, gydymas tęsiamas pleistrų pagalba šiuo būdu:

  • Švariai dezinfekuotom žirklutėm pašalinkite negyvas odos dalis (negyvi audiniai nėra skausmingi).
  • Dezinfekuokite pažeistą vietą.
  • Ant pažeistos vietos šiek tiek uždengiant kraštus uždėkite hidrokoloidinį tvarstuką (specialūs tvarsčiai nudegimams, opoms gydyti, sugeriantys drėgmę, skatinantys gijimą, tuo pačiu mažina skausmą, suteikia paminkštinimą). Taip pat gali būti naudojami hidrokoloidinį padelį turintys specialūs pūslių tvarsčiai. Jei tokių farmacijos “stebuklų” neturite, naudokite paprastą marlės gabalėlį, sumirkytą dezinfekciniu tirpalu ar antibakteriniu tepalu. Išdžiūvęs jis prilips prie žaizdos, tačiau sumirkius vandeniu, bus galima jį lengvai pašalinti.
  • Ant viršaus tampriai užklijuokite vieną ar du pleistro sluoksnius (kaip nurodyta aukščiau).

Tinkamai užklijuotas pleistras laikys ilgai, pūslei bus sudarytos sąlygos gyti. Tokio tvarsčio nereikia šalinti, nebent pleistras pats nuslinko, permirko ar didėja skausmas pūslės vietoje.

Kiti pūslių gydymo metodai

Siūlo įvėrimas. Dezinfekavus adata su siūlu perveriama pūslė, paliekant siūlą kaip dreną pūslės skysčiui išbėgti. Nors šis metodas taikomas, tačiau medikų labai kritikuojamas dėl didelės infekcijos (supūliavimo) rizikos. Patį siūlą gerai išdezinfekuoti yra beveik neįmanoma dėl jo sandaros, o paliktas žaizdoje, jis yra puikūs “vartai” infekcijai.

Cheminiai pūslių gydymo būdai. Literatūroje minimas žaizdų klijų (benzoino, skysto pleistro, audinių klijų) naudojimas pūslių gydymui. Pateikiami keli būdai:

  1. Išdrenavus pūslę, suleidžiama skysto pleistro ir tvirtai prispaudžiama, kad pūslės “stogas” priliptų.
  2. Kruopščiai nukirpus pūslės “stogo” odelę, išvalyta žaizdelė ištepama audinių klijais (2-octylcianoacrylate) ir atgal priklijuojama pūslės odelė.
  3. Gyvsidabrio druskos tirpalas (Merbromin), plačiai naudotas kaip antiseptikas, užtepus ant pažeistos pūslės, išdžiovina pūslės pagrindą ir leidžia konfortiškai tęsti veiklą dėl susidariusios nuospaudos.

Vis tik šie būdai reikalauja kruopštumo ir yra skausmingi, o gyvsidabrio druska yra išimta iš prekybos daugelyje Vakarų šalių.

Kraujingos pūslės

Dėl trinties formuojantis pūslei, gali būti pažeidžiamos kraujagyslės, tada pūslė prisipildo tamsaus, kraujingo skysčio. Tokios pūslės yra linkusios supūliuoti, į jas patekusi infekcija greitai plinta į aplinkinius audinius bei kraują, todėl reikia stengtis nepažeisti pūslės “stogo”, tokių pūslių rekomenduojama nepradurti. Jeigu pūslė labai didelė ir be drenavimo apsieiti negalima, būtina laikytis visų sterilumo taisyklių. Pradurtą kraujingą pūslę reikia dažnai stebėti. O tik atsiradus infekcijos požymiams (paraudimui, skausmingumui, pūlingam skysčiui), reikia vartoti geriamus antibiotikus.

Supūliavusios pūslės

Jeigu pūslės viduje stebite drumzliną skystį ar pūlius, o pati pūslė yra labai skausminga – tai infekcijos požymiai. Tokią pūslę jau būtina pradurti, pašalinti “stogo” odelę ir gerai dezinfekuoti. Ant atviros žaizdelės reikia uždėti antiseptiko ar antibiotiko tepalo ir užklijuoti, kaip aprašyta aukščiau. Jeigu skausmas pūslės vietoje didėja, aplinkiniai audiniai parausta, patinsta, galime įtarti celiulitą (audinių infekcija). Tada būtina pradėti vartoti geriamus antibiotikus. O atsiradus sisteminiams infekcijos požymiams, kaip karščiavimas, šaltkrėtis, bendras silpnumas, mieguistumas, būtina kreiptis į gydytojus.

Nuospaudų pūslės

Kartais pūslės susidaro po nuospaudomis (odos sukietėjimais). Tai ypač skausmingos pūsles, kurias labai sunku gydyti. Tokių pūslių nepatartina drenuoti, nes jas sunku pasiekti, skystis vėl greitai prisipildo, o patekusi infekcija gali pažeisti giliuosius audinius. Todėl rekomenduojama tokių pūslių vengti šalinant nuospaudas pemza, o jei jau atsiranda, gydyti jas pleistrais.

Grįžti į puslapį “Apie kojų pūsles”

Parašyk savo nuomonę

%d bloggers like this: