Deksametazonas

Deksametazonas

Pristatysiu tris pagrindinius vaistus, kuriuos būtina turėti kylant į aukštesnius, nei 3 km kalnus norint apsisaugoti nuo kalnų ligos bei gydyti pirmuosius jos simptomus. Norėčiau pabrėžti, kad šiuos vaistus rekomenduoja tarptautinės alpinizmo bei kalnų medicinos organizacijos (UIAA, ICAR, ISMM, WMS, MMSN*), remdamosis ne vienais moksliniais tyrimais (1).

Antrasis vaistas – deksametazonas. Išduosiu jums paslaptį: tai gydytojų vienas mėgstamiausių vaistų. Jis retai kada skiriamas ilgalaikiam lėtinių ligų gydymui, bet labai mėgstamas skubios pagalbos skyriuose dėl greito ir akivaizdaus poveikio. Pacientai tiesiog akyse atsigauna: nurimsta nepakeliamas skausmas, nyksta alerginis bėrimas ir patinimas, praeina dusulys. Pacientai jaučiasi geriau ir gydytojai laimingesni. Kai kurių ūminių būklių metu laiku paskirtas šis vaistas gelbsti gyvybę. Viena tokių – aukštumų smegenų edema. Todėl čia apie deksametazoną papasakosiu daugiau.

Dozavimas

Deksametazonas gali būti vartojamas kalnų ligos profilaktikai esant vidutinei ar didelei kalnų ligos rizikai, kai acetazolamidas (Diacarb) netinka dėl alergijos ar šalutinių poveikių.

Profilaktikai rekomenduojama vartoti 2 mg kas 6 valandas arba 4 mg kas 12 valandų.

Rekomenduojama pirmąją vaisto dozę išgerti 12 valandų prieš planuojamą pakilimą ir tęsti kol bus pasiekta aukščiausia nakvynės vieta. Jeigu planuojama po viršūnės šturmo leistis žemyn, paskutinė vaisto dozė gali būti išgeriama rytą prieš viršūnės šturmą. Jeigu planuojama ilgiau pasilikti pasiektame aukštyje, vaistą rekomenduojama vartoti dar 2 – 4 dienas.

Didesnė dozė (4 mg kas 6 valandas) rekomenduojama tik tiems asmenims, kurie privalo oro transportu kilti į didesnį nei 3500 m aukštį ir ten atlikti sunkią fizinę veiklą (gelbėtojai, kariai).

Vartojant deksametazoną ilgiau nei 7 – 10 dienų, negalima jo staiga nutraukti dėl antinksčių supresijos. Dozė po truputį turi būti mažinama per 1 savaitę.

Vaikams kalnų ligos profilaktikai deksametazonas nerekomenduojamas.

Kalnų ligos gydymas.

Deksametazonas gali būti skiriamas kalnų ligos gydymui, jeigu acetazolamidas (Diacarb) nėra veiksmingas ar netinka dėl šalutinio poveikio. Vartojant deksametazoną, maskuojami kalnų ligos požymiai, todėl kilti aukštyn negalima, kol nebeliks simptomų nutraukus šį preparatą. Pirmoji dozė yra 8 mg, vėliau po 4 mg kas 6 valandas. Gali būti skiriama tiek tabletėmis, tiek injekcijomis į raumenį ar veną.

Aukštumų smegenų edemos gydymas.

Pasireiškus smegenų edemos požymiams (sutrikusi sąmonė, koordinacija ir pan), nusileidimas žemyn yra būtinas ir neatideliotinas, kadangi ši būklė gali greitai progresuoti ir baigtis mirtimi. Šalia rekomenduojama skirti deguonies per kaukę ir deksametazono. Pirmoji dozė yra 8 mg, vėliau po 4 mg kas 6 valandas. Gali būti skiriama tiek tabletėmis (jeigu sąmoningas), tiek injekcijomis į raumenį ar veną.

Vaikams kalnų ligos ir smegenų edemos gydymui rekomenduojama deksametazono dozė yra 0,15 mg/kg kas 6 valandas.

Veikimo mechanizmas

Deksametazonas yra stiprus ilgai veikiantis kortikosteroidinių (antinksčių hormonų) vaistų grupei priklausantis preparatas. Pirmą kartą buvo susintetintas 1957 m. O medicininei praktikai pristatytas 1961 metais. Šiuo metu jis yra įtrauktas į Pasaulio Sveikatos Organizacijos Būtiniausių vaistų sąrašą (2).

Kaip ir kitų kortikosteroidų, jo veikimo mechanizmas grindžiamas gliukokortikoidų receptorių aktyvinimu organizme, kuris lemia įvairių genų aktyvavimą ar slopinimą praktiškai visuose organuose ir jų sistemose. Farmakologiškai svarbus yra jo priešuždegiminis, imuninę sistemą slopinantis, ląstelių proliferaciją (dauginimąsi) slopinantis ir vazokonstrikcinis (kraujagyslių susitraukimą skatinantis) veikimas, kuris ir lemia jo platų naudojimą alergijų, bronchinės astmos, reumatoidinių ligų, smegenų edemos, vėžio bei chemoterapijos sukeltų komplikacijų gydyme. Tačiau deksametazonas taip pat turi didesnės ar mažesnės įtakos įvairiems metaboliniams procesams (gliukozės gamybai, baltymų katabolizmui, kaulų ir kalcio metabolizmui), širdies ir kraujagyslių, endokrininės bei centrinės nervų sistemos veiklai. Todėl jo vartojimas (ypač ilgalaikis) yra neatsiejamas nuo gausybės įvairių nepageidaujamų reakcijų, kaip pakilęs kraujospūdis, nutukimas, kaulų retėjimas, skrandžio opos, sunkiai gyjančios žaizdos, antinksčių slopinimas ir panašiai (3).

Kalbant žmonių kalba, deksametazonas – galingas vaistas, gelbstintis gyvybes, tačiau dėl savo visapusiško veikimo organizme, neatsakingas (ypač ilgalaikis) jo vartojimas gali sukelti daug nepageidaujamų reakcijų.

Kaip veikia deksametazonas kalnų ligos ir aukštumų smegenų edemos atveju, nėra iki galo aišku. Manoma, kad įtakos gali turėti priešuždegiminis ir kraujotaką reguliuojantis jo veikimo mechanizmas. Vis tik pastebėta, kad deksametazonas slopina simptomus (pagerina sąmonės būklę, koordinaciją), tačiau fiziologinių pokyčių (skysčių pasiskirstymo, deguonies kiekio kraujyje) nekeičia. Todėl šis vaistas negali pakeisti nusileidimo žemyn (4).

Indikacijos

Kaip jau minėjau, šis vaistas gali būti naudojamas daugelio uždegiminių, autoimuninių, alerginių, onkologinių ligų atvejais. Paminėsiu tas būkles, kurių metu šis vaistas skiriamas dažniausiai. Norėčiau pabrėžti, kad dėl šalutinių reiškinių, deksametazonas dažniausiai skiriamas ūmiu ligų ar būklių periodu trumpalaikiam gydymui.

  • Sunkios alerginės ir anafilaksinės reakcijos
  • Bronchinės astmos paūmėjimas, bronchospazmas
  • Ūminis laringitas (krupas)
  • Autoimuninės ligos, kaip reumatoidinis artritas
  • Bakterinis meningitas, prieš antibakterinį gydymą, kad sumažintų uždegiminį atsaką
  • Galvos smegenų auglys, kad sumažintų smegenų edemą
  • Kraujo vėžio gydimui (mielominė liga)
  • Po chemoterapinio gydymo, sumažinti chemoterapinių vaistų šalutinį poveikį
  • Nuo pykinimo ir vėmimo po operacijų ar ilgalaikio opioidinių analgetikų vartojimo
  • Antinksčių žievės nepakankamumas (Adisono krizė), kai yra atsparumas kitiems gliukokortikosteroidams (prednizolonui, metilprednizolonui)
  • Esant priešlaikiniam gimdymui, kad paskatinti vaisiaus plaučių brendimą
  • Kalnų liga ir aukštumų smegenų edema.

Šalutinis poveikis

Daugiau apie šalutinį poveikį dėl ilgalaikio vartojimo rasite vaisto informaciniuose lapeliuose bei internete (5). Čia paminėsiu tik tai, kas aktualu gydant ūminę kalnų ligą ir smegenų edemą, tai yra trumpalaikio gliukokortikosteroidų vartojimo šalutinius reiškinius.

  • Padidėjęs gliukozės kiekis kraujyje (ypač aktualu cukriniu diabetu sergantiems asmenims)
  • Padidėjęs kraujospūdis (didėja insulto rizika)
  • Kraujavimas iš virškinamojo trakto, opos perforacijos rizika
  • Psichikos sutrikimai (gali paūmėti psichozės, depresija)
  • Pablogėjęs žaizdų gijimas
  • Padidėjusi infekcijų rizika (žaizdų supūliavimas, plaučių, šlapimo takų uždegimai)
  • Elektrolitų balanso sutrikimas (kinta kalio kiekis kraujyje).

Kontraindikacijos

Deksametazono negalima skirti esant šioms būklėms:

  • Nekontroliuojama infekcija
  • Galvos smegenų maliarija
  • Sisteminė grybelinė infekcija
  • Jautrumas ir alergija deksametazonui
  • Po skiepijimo gyva vakcina (pvz. Vėjaraupių, tuberkuliozės) (2, 5)

Atsargiai skiriamas vaistas, jeigu yra šios būklės:

  • Ūminės ar lėtinės infekcijos
  • Virškinimo trakto opaligė
  • Sunki osteoporozė
  • Sunkiai kontroliuojamas arterinė hipertenzija
  • Sunkiai kontroliuojamas cukrinis diabetas
  • Sunkus širdies nepakankamumas
  • Glaukoma
  • Psichikos sutrikimai (depresija, psichozės) (5)

Vaistų sąveika

Kartu vartojant deksametazoną su kai kuriais kitais vaistais, keičiasi šių vaistų, taip pat ir deksametazono veikimas. Jeigu pastoviai vartojate kokius nors vaistus (nuo aukšto kraujospūdžio ar cukrinio diabeto), prieš vartojant deksametazoną, pasitarkite su gydytoju. Svarbu žinoti, kad deksametazonas mažina kraujospūdį mažinančių, antidiabetinių vaistų efektyvumą. Vartojant deksametazoną su nesteroidiniais priešuždegiminiais vaistais (diklaku, ibuprofenu, aspirinu ir pan), didėja kraujavimo iš virškinimo trakto rizika (3, 5).

Nėštumas

Deksametazonas prasiskverbia pro placentą. Ilgalaikis šio vaisto vartojimas didina vaisiaus augimo sulėtėjimo riziką. Nėštumo laikotarpiu (ypač pirmuoju trimestru) deksametazoną galima skirti vartoti tik tuo atveju, jei nauda yra didesnė už galimą riziką motinai ir vaikui.

Žindymas

Nėra pakankamai duomenų, ar deksametazonas patenka į motinos pieną, todėl pavojaus žindomiems kūdikiams negalima atmesti. Skiriant deksametazoną, reikėtų nutraukti žindymą (5).

*Trumpiniai

  • UIAA – Tarptautinė laipiojimo ir alpinizmo federacija (International Federation of Climbing and Mountaineering)
  • ICAR – Tarptautinė kalnų gelbėtojų komisija (International Commission for Alpine Rescue)
  • ISMM – Tarptautinė kalnų medicinos bendruomenė (International Society for Mountain Medicine)
  • WMS – (Wilderness Medical Society)
  • MMSN – Nepalo kalnų medicinos bendruomenė (Mountain Medicine Society of Nepal)

Literatūra

  1. Luks A et al. Wilderness Medical Society Practice Guidelines for the Prevention and Treatment of Acute Altitude Illness: 2019 Update. Wilderness Environ Med. 2019 in press.
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Dexamethasone?wprov=sfti1
  3. Dennis M Williams. Clinical Pharmacology of Corticosteroids. Respir Care. 2018;63(6):655–670.
  4. John B. West, Robert B. Schoene, Andrew M. Luks and James S. Milledge. High Altitude Medicine and Physiology. 5th edition,  2013
  5. https://vapris.vvkt.lt/vvktweb/public/medications/view/25454/34149?fileName=3962_1_52+Dexamethasone+KRKA+PL+190823.docx

Parašyk savo nuomonę

%d bloggers like this: