Planuojant vaistinėlę

Planuojant vaistinėlę

Atsakykit į kelis trumpus klausimus:

1.Kur keliausite? Į kalnus. Kur tie kalnai? Jei šalis išsivysčiusi, infrastruktūra ir susisiekimas geri, o specializuota medicininė pagalba greitai pasiekiama, vaistinėlė jūsų nebus didelė. Juk bet kada galėsit nusileisti iki artimiausios vaistinės ar medicininio punkto, o nelaimės atveju jus greitai pasieks pagalbos tarnybos. Tačiau yra kalnų, kur lietuviai mėgsta važiuoti dėl pigumo, nostalgijos ar egzotikos, kur civilizacija nutolsta kelių dienų pėsčiomis atstumu, malūnsparniai neskraido ir geriausiu atveju gali sutikti tik pavienius kalnų piemenis. Tokioms kelionėms reiks daug daugiau visko pasiruošti, pradedant nuo antibiotikų, baigiant pirmosios pagalbos priemonėmis bei vaistais, kaip adrenalinas. Jeigu keliausite besivystančiose šalyse, reikia nepamiršti vaistų nuo keliautojų diarėjos. O aukščiau >2500m gali prireikti vaistų nuo kalnų ligos.

2. Kiek laiko truks kelionė? Kuo ilgiau truks ekspedicija, tuo didesnė sveikatos problemų tikimybė. Kelionių metu gali užsikrėsti infekcinėmis ligomis, kurios pasireiškia po inkubacinio periodo (nuo kelių dienų, iki kelių savaičių), susilpnėja imunitetas, įvairių sužeidimų rizika didesnė dėl nuovargio. Todėl keliaujant mėnesį gali prireikti gana daug visokių medicininių preparatų (vaistų nuo slogos, temperatūros, nudegimo, įvairių pleistrų ir pan.).

3. Ką veiksit kelionės metu? Lipsite? Keliausite ledynu? Ar veikla rizikinga? Ar traumų rizika didelė? O gal tiesiog daug ir ilgai keliausite pėsčiomis? Turėsite pasiruošti. Tinkama tvarsliava, antiseptiniai tirpalai, pleistrai nuo pūslių turės būti visada su jumis. Galbūt net kokį lengvą įtvarą reiktų turėti. O gal ketinate ragauti vietinį maistą? Tada be antibiotikų greičiausiai neapsieisite.

4. Kokie žmonės ir kiek jų keliaus? Koks jūsų bendrakeleivių amžius? Kokiom jie ligomis serga? Kokių alergijų turi? Keliaujant su vyresnio amžiaus asmenimis reikės pasiruošti vaistų nuo širdies ligų ar padidėjusio kraujospūdžio. Jeigu bus grupėje cukriniu diabetu ar bronchine astma sergančių asmenų, reikės turėti ir atitinkamų priemonių. Jaunų moterų grupėje gali tekti slopinti menstruacinius skausmus, o paauglių grupėje galima tikėtis traumų.

5. Kokia jūsų ir bendražygių medicininė patirtis? Jeigu nemokate suleisti vaistų, tai leidžiamų vaistų ir neimsite. Atitinkamai nebus jūsų vaistinėlėje ir tokių priemonių, kaip skalpėlis, siūlai, jeigu niekada nesimokėte chirurginių procedūrų. Ir ne visus vaistus galėsite paskirti bendražygiui, jeigu tokių žinių negavote per kursus.

Parašyk savo nuomonę

%d bloggers like this: